Blog

Bedst over 60 – de 60 nominerede er fundet – tak for indstillingen

I dag er jeg mere end pavestolt; jeg er nemlig ikke kun stolt som en pave af mig selv, men også stolt over min alder, min aldersgruppe, mine jævnaldrende, og dem, der er endnu ældre. Og jeg er meget taknemlig!

60 af os er blevet nomineret til Djøf s kampagne ”Bedst over 60”, som er en ”kåring af 60 personer over 60 år, der fortjener en hyldest for deres arbejdsliv”.

Og ja, jeg er er en af dem. Vi 60 er blevet indstillet af helt almindelige danskere, der på en eller anden måde synes, at vi er værd at hylde. Nogle for deres kollegiale tilgang, nogle for deres personlige indsats, nogle fordi de er rollemodeller, nogle af helt andre grunde.

Jeg kender kun få af de andre 60, og det er jeg egentlig glad for, for det var jo ikke en popularitetskonkurrence mellem kändisser, men derimod en hyldest til arbejdende 60+ere, der på den ene eller anden måde har berørt den, som indstillede.

DJØF har igangsat denne Bedst over 60 for at ”sætte fokus på værdien af de erfarne kræfter på arbejdsmarkedet, der på vidt forskellige måder er en vigtig del af at få vores virksomheder, organisationer og samfund til at fungere”, som forpersonen for DJØF, Sara Gundelach Vergo siger i forbindelse med offentliggørelsen af listen.

 Tusind tak!

Det er en kæmpeglæde at læse begrundelserne, en for en, på de 60, der er fremhævet. Det spænder vidt, hvad de særligt er blevet indstillet for, men noget, der går igen, er beredvillighed til at hjælpe, og humor i hverdagen. Mange er ansat et sted, har haft spændende karriereskift, bruger den brede palet af erfaringer fra forskellige job, en håndfuld har skiftet lederstilling eller specialviden ud med selvstændighed.

Oversigten er geografisk opdelt, så man kan se, hvor der skal roses. Under hver står en kort begrundelse, som er koncentratet af de indstillinger, folk er kommet med. Det er stærkt inspirerende både i forhold til at se, hvordan det er at være på arbejdsmarkedet som 60+er, og i forhold til at få lyst til at forblive i jobbet, hvis man virkelig kan blive så værdsat!

Der er kommet næsten 200 indstillinger af seniorer i løbet af kampagnen. Jeg kender kun to af begrundelserne fra dem, der har indstillet netop mig. De er simpelthen for rosende, til at jeg bryder mig om at bringe dem i deres fulde ordlyd, men TAK, TUSIND TAK – det kan jeg godt sige til alle dem, der har indstillet mig. Jeg er meget ydmyg over at blive indstillet, og ligefrem valgt.

Der er ingen alternativ tekst for dette billede
 Jeg kan se, at det, der nævnes i begge indstillinger, er, at jeg er en aktiv rollemodel for dem, der er 60 plus. Og at mine bøger om såvel at være senior og selvstændig som den om at downsize i tide har betydet noget i den sammenhæng.  Det er vigtigt for mig: At være en, andre kan spejle sig i på godt og ondt.  

 Bliv ved, selv om der er benspænd

Det er jeg virkelig glad for, for jeg tror, vi selv skal fortælle nogle flere gode historier om, hvad det vil sige at være på arbejdsmarkedet i en moden alder. Det bliver vi jo bedt om at være, samtidig med, at der godt nok er en lang række benspænd for netop dette, benspænd som er rent administrative, og som hører en tid til, hvor man næsten ubetinget forlod arbejdsmarkedet, når man blev folkepensionist. Det har jeg skrevet lidt om her.

 Sara Vergo siger det så glimrende:

 ”Vi ønsker at sætte fokus på værdien af de erfarne kræfter på arbejdsmarkedet, der på vidt forskellige måder er en vigtig del af at få vores virksomheder, organisationer og samfund til at fungere.

Der er noget virkelig paradoksalt i, at vi på den ene side hæver pensionsalderen og dermed forventer, at vi alle skal arbejde til ganske langt op i årene. Og på den anden side kan konstatere, at erfarne medarbejdere tilsyneladende ikke værdsættes lige så højt som deres yngre kollegaer. Vi mener, at vi skal glæde os over de erfarne og deres kæmpe bidrag til samfundet og arbejdspladserne. Samtidig skal vi gøre, hvad vi kan, for at fastholde dem, der kan og vil blive længe på arbejdsmarkedet. Bedst over 60 er vores bidrag til at give seniorerne en hyldest,” siger hun.

 Så tak til både DJØF og til dem, der har brugt tid på at fremhæve andre. lad os få flere fortællinger om det, der går imod fordommene om seniorer på arbejdsmarkedet.

#seniorstolt #bedstover60 #seniorlovestorm #seniorliv #sentilbagetrækning

Fakta: Om Bedst over 60-kåringen

Fra 30. september til 21. oktober 2022 kunne alle danskere nominere kollegaer eller folk, de kender over 60 år, som fortjener en anerkendelse for deres indsats på arbejdsmarkedet. Kåringen var for alle – ikke kun medlemmer af Djøf.

Alle indkomne nomineringer er blevet vurderet af en jury, som har lagt vægt på mangfoldighed, inspirerende historier, gode rollemodeller og geografisk og faglig spredning.

Juryen bestod af Djøf-formand Sara Gundelach Vergo Vergo, administrerende direktør Tomas Therkildsen samt arbejdslivspolitisk chef i Djøf, Edith Jakobsen

Husk at nominere de erfarne over 60 inden 21. oktober 22

BEDST OVER 60 år!!

Hvilken erfaren person over 60 vil du gerne nominere til en hæder for deres måde at være på på arbejdsmarkedet? Du får i hvert fald nu muligheden for at indstille en eller flere personer, som du synes, fortjener en ekstra anerkendelse for deres indsats på arbejdsmarkedet:

Det er fagforeningen DJØF, der åbner for denne hæder, som vil tilfalde 60 af de personer, som indstilles.

Kampagnen “Bedst over 60” er en hyldest til de erfarne på arbejdsmarkedet. Fra 30. august til 21. oktober kan du nominere dine kolleger eller folk du kender over 60, fortæller DJØF på siden www.bedstover60.dk

DJØF selv skriver, at vi må “øve os på også at hylde de erfarne”, ikke kun de yngre. Der er brug for at ændre fortællingen om de erfarne på arbejdsmarkedet. DJØF fremhæver, at vi halter langt efter Sverige og Norge, når det kommer til at fastholde de erfarne på arbejdsmarkedet. Tallene viser også, at hver sjette har følt sig forskelsbehandlet på grund af alder.

Lovestorm med kolossal effekt

No alt text provided for this image

I mine øjne kan man sammenligne DJØFs initiativ med en lille udgave af Lolland-Falster Lovestormen, der i 2015 meget effektivt fik helt almindelige mennesker til at fortælle alle de positive ting om Lolland og Falster, som modvægt til den fastlåste opfattelse af Sydhavsøerne som et sted, man var “på røven i Nakskov”. Den kampagne aktiverede mange tusinde, i dag er der +37.000, der har delt eller selv skrevet positive indlæg om Lolland-Falster. Initiativet blev taget af to kvinder en søndag aften i protest mod en TVudsendelse. Bevægelsen har haft en kolossal effekt, eksisterer stadig og knopskyder med forskellige andre initiativer.

Kunne vi få de gode historier frem om de erfarne, kan det ende med, at de bliver synlige og betragtes som LIGEVÆRDIGE med alle andre. For det er nemlig ikke tilfældet i dag, hvor stemplet 60+ nærmest er lig med en ikke-eksisterende tilværelse.

Du kan indstille hvem du vil, fra alle brancher, alle typer job, selvstændige såvel som lønmodtagere, chefer som fodfolk. DJØF skriver: “Der kan være mange gode grunde til, at du ønsker at nominere din kollega eller bekendte. Det kunne fx være fordi personen gør en stor forskel for sine kolleger. Fordi personen er en rollemodel på arbejdspladsen, som har bidraget til at skabe en tryg kultur. Fordi personen har lavet et inspirerende karriereskift. Eller fordi personen har leveret en flot indsats over et langt arbejdsliv og fortsætter med det. Du skal selvfølgelig begrunde, hvorfor du indstiller den pågældende.

60+-80+ere, der er selvstændige

No alt text provided for this image

Jeg kigger længere frem end til de 60. Det gør jeg, fordi hver 3. af dem, der arbejder EFTER de 67, er Selvstændige!

Jeg kigger på dem, der er ældre endnu, faktisk endnu ældre end mig selv. Da jeg skrev bogen “Senior og selvstændig- tag hul på dit 3. arbejdsliv”, ønskede jeg at vide, hvordan det var at være selvstændig, når man blev “rigtig gammel”. Flere af dem, jeg har interviewet i bogen, som kom for kun to år siden, er i dag over 80. De er STADIG i gang.

Du kan læse nogle af casene her eller selvfølgelig i bogen.

Og ja, jeg er i gang med at indstille nogle af mine forbilleder og inspiratøser- og torer.

Du får flere detaljer om Bedst over 60 her

Husk fristen er den 21. oktober 2022.

No alt text provided for this image

Seniorfestivalen ´22: Vi, der stempler ind, hvor andre stempler ud!

Endelig lykkes det at styre uden om corona og direkte til den meget efterspurgte Seniorfestival på Højskolen Marielyst på Sydfalster midt i denne sommer, i juli 2022.

Jeg har fået lov at deltage med to foredrag, hvor det ene netop handler om at gribe rattet og blive sin egen chef i de år, der måtte være tilbage på arbejdsmarkedet.

Onsdag den 27. juli kl 17-17.45 holder jeg et foredrag om dit 3. arbejdsliv og om at stemple ind, hvor andre stempler ud. Det griber fat i de drømme , mange seniorer har om at bestemme selv over den tid, der er til arbejde:

At kunne arbejde med det, der er ens passion! At kunne arbejde i det tempo og det omfang, man selv bestemmer! Og at kunne beholde identiteten som erhvervsaktiv i nogle år endnu, lige til man selv bestemmer, hvornår det skal være slut – jo, dét er muligt!

Mange seniorer har lyst til at arbejde videre, men på betingelser, de selv skitserer. Derfor bliver de deres egen chef og starter en selvstændig, lille virksomhed.

Jeg skal nok tage en stak af denne bog med – den fik seks stjerner i Jyllands Posten og giver dig en vejledning til at begynde selv!

Nogle dage før foredraget, er jeg fyldt 67 og dermed folkepensionist. Men tro mig: Det er ikke den titel, jeg helst besmykker mig med, fordi man omgående betragtes som en, der er trådt ud af arbejdsmarkedet.
Det er jeg ikke, og det anbefaler jeg heller ikke at alle gør, hvis de stadig har lyst til at arbejde.
I foredraget inspirerer og oplyser jeg om, hvordan man kan frisætte de kompetencer, der er oparbejdet gennem mange år på arbejdsmarkedet, og skabe et berigende tredje arbejdsliv med sig selv bag rattet. Jeg fortæller også om benspænd, man skal være opmærksom på, men især om den livskraft, det giver at arbejde lystfyldt.

Det andet foredrag handler om at downsize sin bolig hen imod noget mindre.
Det er også et arbejde, men ikke erhvervsarbejde.
Til gengæld er det både sjovt og svært! Jeg har skrevet en bog om det

Folkemødet 2022 debatterer alder og seniorarbejdskraft

Du kan møde mig på Folkemødet 2022 – to gange endda! Og det er seniorerne, der er i fokus.
Første gang fredag den 17. juni 2022 18:30 – 19:20 i Københavns Universitets telt G 30, hvor jeg skal diskutere “Gammel, senior, ældre, moden – hvad betyder alder?” i panel med Panelet består af Bjarke Oxlund, professor i antropologi, Anette Tybjerg-Jeppesen, ph.d.-stipendiat i psykologi, Jesper Brask Fischer, programchef i #PFA og @dorritboilerehauge, stifter af @SilverstarterInitiative, model og forsker i mode og branding ved AAU.
Debatoplægget lyder sådan her:
Opfattelsen af, hvad det vil sige at være ”gammel”, ”ældre” og ”senior” er under opbrud. I 2021 lancerede WHO kampagnen ”Global campaign to combat ageism”, samme år kortlagde Ballisager, at hver femte danske virksomhed frasorterer kandidater pga. deres alder, og en ny sæson af Sex and the City medførte en omfattende debat af kvinders udseende, når de bliver ældre. På den baggrund inviterer vi til en debat om, hvad alder egentlig betyder. Hvilke fordomme og stereotyper hersker omkring aldring og ældre mennesker, og hvordan påvirker det ældre menneskers muligheder i arbejdsliv, offentlighed, parforhold osv.?

Jeg glæder mig til at give mit bidrag, især om opfattelsen af gamle på arbejdsmarkedet.

Og dagen efter 18. juni 2022 12:00 – 12:45 på Iværksætterskibet i Allinge Havn, hvor programmet står på “Senior Iværksættere, der har den største succesrate…” hos #DanskCrowdfundingForening.
Jeg vil selvfølgelig fortælle om mine erfaringer med at starte i en moden alder, og nævne nogle af de benspænd, der opleves, når man vil være sin egen chef.
Der er en direkte sammenhæng mellem iværksætterens alder og sandsynligheden for at projektet med en ny virksomhed lykkes. Alligevel er det de færreste af de succeshistorier, der når medierne. Her er det i langt højere grad de unge iværksættere, der får spalteplads og sendetid eller mange hits på de sociale medier.
Første gang fredag den 17. juni 2022 18:30 – 19:20 i Københavns Universitets telt G 30, hvor jeg skal diskutere “Gammel, senior, ældre, moden – hvad betyder alder?” i panel med Panelet består af Bjarke Oxlund, professor i antropologi, Anette Tybjerg-Jeppesen, ph.d.-stipendiat i psykologi, Jesper Brask Fischer, programchef i #PFA og @dorritboilerehauge, stifter af @SilverstarterInitiative, model og forsker i mode og branding ved AAU.
Debatoplægget lyder sådan her:
Opfattelsen af, hvad det vil sige at være ”gammel”, ”ældre” og ”senior” er under opbrud. I 2021 lancerede WHO kampagnen ”Global campaign to combat ageism”, samme år kortlagde Ballisager, at hver femte danske virksomhed frasorterer kandidater pga. deres alder, og en ny sæson af Sex and the City medførte en omfattende debat af kvinders udseende, når de bliver ældre. På den baggrund inviterer vi til en debat om, hvad alder egentlig betyder. Hvilke fordomme og stereotyper hersker omkring aldring og ældre mennesker, og hvordan påvirker det ældre menneskers muligheder i arbejdsliv, offentlighed, parforhold osv.?

Jeg glæder mig til at give mit bidrag, især om opfattelsen af gamle på arbejdsmarkedet.

Og dagen efter 18. juni 2022 12:00 – 12:45 på Iværksætterskibet i Allinge Havn, hvor programmet står på “Senior Iværksættere, der har den største succesrate…” hos #DanskCrowdfundingForening.
Jeg vil selvfølgelig fortælle om mine erfaringer med at starte i en moden alder, og nævne nogle af de benspænd, der opleves, når man vil være sin egen chef.
Der er en direkte sammenhæng mellem iværksætterens alder og sandsynligheden for at projektet med en ny virksomhed lykkes. Alligevel er det de færreste af de succeshistorier, der når medierne. Her er det i langt højere grad de unge iværksættere, der får spalteplads og sendetid eller mange hits på de sociale medier.

Jeg har nogle af mine bøger med, heriblandt “Senior og Selvstændig fra @forlagetfrydenlund

To podcast om seniorer, der stempler ind, hvor andre stempler ud

Inden for ganske kort tid er jeg blevet interviewet til tre podcast om seniorer, der ønsker at fortsætte som erhvervsaktive. De to af podcastene er allerede publiceret, den tredje kommer senere i 2022.

Podcasts | Ios icon, Ios app icon, App icon designDen første er en del af et i øvrigt utroligt spændende projekt, der hedder “De erfarne”. Marie Larsen fra De erfarne interviewede mig til dette spændende projekt.
Et projekt, som netop tager fat på arbejdslivet i den 3. alder.  Lyt til Podcasten om Selvstændige seniorer hvor jeg interviewes til projektet “De erfarne”, og hvor du møder Hugo Max fra bogen.
Find “De erfarne” her

Podcasts | Ios icon, Ios app icon, App icon design

Podcasten Workflow tager emnet op her, hvor der er fuld skrue på den statistiske og politiske del af, hvordan vi behandler seniorer, der vil arbejde videre.
Find “Workflow” afsnittet her

BogForum Nov 2021: Vil du starte som din egen chef – to foredrag

Tag hul på dit 3. arbejdsliv med dig selv bag rattet!

På Bogforum i Bella Center i den første weekend i november holder jeg 2 oplæg om at starte for sig selv – nu som sin egen chef.

Jeg lægger vægt på at give eksempler på en stor håndfuld mænd og kvinder, der i en sen alder har valgt at springe ud som selvstændige, og som trives gevaldigt ved det.

Jeg fortæller, hvordan man kan komme i gang,  selvfølgelig også om de forhindringer, der kan være, men mest om de glæder, det kan medføre endelig at have rum til at forløse sine drømme og passioner, mens der stadig er tid og kræfter.

Foredragene er korte, på en lille halv time, så du kan nå at besøge andre stande og høre andre foredrag.
jeg signerer selvfølgelig bøger på stedet, ligesom du kan aftale tid til en personlig konsultation med rabat.

Det foregår på Orange Scene på netværket NewPubs stand, som er den største stand overhovedet på messen. Den finder du lige ved indgangen, faktisk går du nærmest ind i standen, når du ankommer.
her udstiller en masse mindre forlag deres bøger, og her holder jeg foredrag

Fredag den 5. november 15.00
og
Søndag den 7. november kl 12.30

På den senest afholdte Bogforum i 2019 var bogen ikke udkommet endnu, men jeg mødte fire af de interviewede på standen:
Mette Weber, Lone Rytsel, Anna Halager og Gunvor Bjerre

Mette Weber og Lone Rytsel er to af portrætterne i bogen.
Mette Weber og Lone Rytsel er to af portrætterne i bogen.
Anna Halager er oversætter og medvirker også i bogen. Still going strong som 81 årig selvstændig!
Gunvor Bjerre er også med i bogen
Besøg også de andre mikostande på NewPubs store stand og gå på jagt i det righoldige udvalg af spændende bøger i boghandlen.

Foredrag 30.09.21: Senior og selvstændig – overgangen til dit tredje arbejdsliv som din egen chef

Kvindelivsfestivalen “Overgange #2” præsenterer et arrangement om arbejdslivet som senior.

Flere og flere seniorer ønsker at fortsætte arbejdslivet, skønt al sprogbrug snarere antyder, at man skal stoppe, nedtrappe, afslutte, trække sig tilbage.

»Jeg får brugt alt det, jeg kan lige nu«
»Det er som at være ung igen«
»Jeg besluttede, at jeg kun ville lave lystfyldt arbejde. Jeg har tjent det halve, men været
dobbelt så glad.«

Tre udsagn fra tre selvstændige over 65, som jeg har mødt, og som jeg vil fortælle om under foredraget.  Det sker torsdag den 30. september i Bibliotekssalen i Rundetårn kl 19.00-21.00. Pris 80 kroner i entre.  Her tilmelder du dig
Du kan dog også dukke op på selve aftenen, og købe entre dér.

Den aften vil jeg gennem eksempler både inspirere og give praktiske råd om, hvordan man kan bruge sine kompetencer, der er oparbejdet gennem mange år på arbejdsmarkedet, og skabe et berigende tredje arbejdsliv med sig selv og ingen anden som chef. Oven i købet i det tempo og det omfang, man har lyst til.

Det er en stor overvejelse at beslutte, om man skal blive eller gå. Om man skal blive ved med at arbejde eller holde op med at være på arbejdsmarkedet.
For nogle er det skrækindjagende ikke at have kolleger, mål med sit arbejde, en rolle som erhvervsaktiv, og for andre er det en lise at skulle sige farvel til stramme arbejdstider, dårlige chefer og stressede dage i storrumskontorer eller ved dårlige hjemmearbejdspladser.

Og for nogle er det et helt tredje perspektiv, der åbner sig: Hvorfor ikke tage det bedste fra arbejdet og det bedste fra fritiden og kombinere det, så man laver det, man er allergladest for, men sådan som man selv vil- i det omfang og med den fart, man selv ønsker at have på.

Den overgang vil jeg fortælle om, og du er meget velkommen også til at tage en ven eller en kollega med.

STEEN WÆVER, 63 år, strategisk forretningsudvikler

Stadig euforisk efter kanonstart:
»Det kribler under huden på mig; jeg får brugt alt det, jeg kan lige nu.«

Det er ikke mange måneder, siden Steen Wæver valgte at begynde for sig selv efter en lang karriere, senest som erhvervsrådgiver i erhvervsorganisationen for Lolland-Falster, Business Lolland-Falster, hvor hans primære opgaver var at tiltrække større virksomheder til regionen i forbindelse med en række store anlægsopgaver, og før det tæt på 17 år først som økonomidirektør og de sidste fem år som linjechef i rederiet Scandlines.

Den strategiske forretningsudvikling er hans yndlingsfelt, og han befinder sig som en fisk i vandet, nu hvor han ikke længere skal være i maskinrummet, men kan tage fat på overordnede strategiske problemstillinger og løse dem som konsulent. Han fokuserer i dag på at rådgive virksomheder om mulige vækststrategier, optimering af forretningsgange, køb og salg af virksomheder. Desuden sidder han fortsat i en række bestyrelser, hvor hans brede kompetencer kan bringes i spil.

»Jeg har altid sagt højt, at når jeg blev 60, gik leddet ned. Ikke sådan at jeg ikke vil lave noget, men jeg ville arbejde for mig selv og sætte mig i rådgiverrollen. Der gik så lige to år mere end beregnet, fordi det skulle passe med, at jeg kunne hæve min opsparede efterløn, men for ca. et år siden stoppede jeg i mit seneste job. Jeg har altid godt kunnet tænke mig at øse ud af min viden og erfaring, for jeg har fået lov at prøve mange ting og haft fantastiske jobs undervejs, som jeg har lært meget af.«

Læs fortsættelsen i bogen

Citater af Steen Wæver fra bogen:

»I de 45 år, jeg har været på arbejdsmarkedet, har alle andre disponeret over min tid, ofte mere end 60 timer om ugen. Nu var det tid at kigge på mig selv.«

»Nu er jeg ikke underlagt andre, ikke underlagt bestyrelser og ejerkreds, men jeg har en hel del at byde ind med.«

»Først skrev jeg et blogindlæg på LinkedIn, hvor jeg fortalte om min nye tilværelse og delte det i det digitale netværk. Dernæst sendte jeg en mail til alle mine kontakter og fortalte, at jeg ville indlede en ny fase, hvor jeg ville tilbyde strategisk rådgivning.«

»Hvis du ikke gør op med dig selv, inden du forlader dit job, hvem du også er, skal du vide, at når du er ude af øje, er du ude af sind.«

»Jeg er stadig 110 procent på og skal lære at lade være med at følge op på al ting. Alligevel har jeg fået et andet liv – det er mere frihedsbetonet, end det var før.«

»Jeg har lovet mig selv ikke at arbejde fuldtid længere, og det vil jeg ikke gå på kompromis med.«

LONE RYTSEL, 74 år, skoleleder og forlægger

Stiftede endnu en skole efter pensioneringen:
»Det er som at være ung igen.«

Fra gulv til loft er der bøger alle vegne i de omhyggeligt indbyggede reoler. De dækker stort set alle større vægge i det lille hus, som den tidligere skoleleder Lone Rytsel har indrettet som hovedkvarter for sin nye virksomhed. Overalt står kasser med endnu flere uudpakkede bøger, for det er kun kort tid siden, hun flyttede fra sin lejlighed i Vallensbæk. Her boede hun mandag til torsdag tæt på sit arbejde som leder af VVC Kursuscenter, Vestegnens Voksenundervisnings Center, der bestod af flere skoler og projekter samlet i en paraplyorganisation.

Nu er huset i Sandvig, en times kørsel derfra og kun få hundrede meter fra Østersøen, blevet hendes nye arbejdsplads – oprindeligt et sommerhus, der ligger lige op ad den helårsbolig, hvor hun og hendes mand nu bor permanent. I de få måneder, der er gået, siden hun forlod sit job i Vallensbæk, har hun nået at indrette det lille etplanshus til de hyggeligste kursusomgivelser, man kan tænke sig. Det er lidt forkert at sige, at Lone Rytsel er tidligere skoleleder, hun er nemlig i meget høj grad nuværende skoleleder. Hun har startet sin egen voksenskole under DOF, Dansk Oplysnings Forbund, som er en landsorganisation for frie og uafhængige medlemsskoler, der tilbyder folkeoplysende voksenundervisning på et ikke-partipolitisk grundlag.

Læs fortsættelsen i bogen

Citater fra Lone Rytsel:

»Jeg opdagede hurtigt, at jeg også havde behov for at skrive ned, hvad jeg så rent faktisk nåede på min liste, for det gik alt for langsomt.«

»Jeg ser hele tiden muligheder – nogle gange for mange, og det skal jeg tænke mere over nu.«

»Da jeg var på VVC, havde jeg en it-mand og en it-lærer, så der var altid kort til en hjælpende hånd, men her skal jeg klare det hele selv.«

»Jeg har erkendt, at det er nødvendigt at holde kontakten til storbyen, så man ikke bliver usynlig. I planerne for det næste år indgår nu at systematisere cafebesøg og vedligeholdelse af netværket i hovedstaden.«

Foto: Carsten Ingemann

ANNELISE OG NILS STAHLSCHMIDT, 77 og 78 år, psykolog og coach, parterapeuter

Valgte omsider at starte fælles virksomhed:
»Vi ser nye sider af hinanden, selv om vi har været gift i snart 60 år.«

Huset har knopskudt for nylig. Villaen på toppen af Mogenstrup Ås med en formidabel udsigt over Næstved by og omliggende land har fået tilføjet en ny sektion. Den skal rumme det nye skud på stammen, som ægteparret Nils og Annelise Stahlschmidt netop har podet på deres solide træ af arbejdserfaring. De to, som er henholdsvis 79 og 77 år, har besluttet at starte en parterapeutvirksomhed sammen, baseret på de mange års rådgivningserfaringer de begge har som psykolog, terapeut, coach og meget mere og suppleret med en ny uddannelse specielt i parterapi.

I forgårs blev de sidste hylder sat på plads i det, som nu er Annelises nye og helt eget kontor. En tilbygning er placeret, så Annelise kan arbejde i fred lidt væk fra resten af huset. Det er kun nogle få måneder siden, hun holdt op med at arbejde som psykolog i Næstved Kommune efter mere end 25 år på samme arbejdsplads, og i stedet er begyndt at virke hjemmefra.

I den anden ende af huset har Nils haft sin rådgivningsvirksomhed længe. Han har arbejdet selvstændigt de seneste 17 år, først som ledelsesrådgiver for kommuner, senere som privatpraktiserende coach og terapeut. De senere år er arbejdet foregået fra hjemmeadressen, hvor der nu er indrettet to rum til konsultationer plus Nils’ eget kontor.
Sammen har de dannet et fælles firma, der hedder Stahlschmidt Parterapeuter. Det kombinerer de kompetencer, de har hver for sig. At tage beslutningen var et stort spring for dem begge: Samarbejdet har givet andre rutiner, andre strukturer på hverdagen, andre krav til hinanden ved at både bo og arbejde under samme tag. Det har givet fornyet arbejdsglæde, stor tilfredshed med at kunne udrette noget sammen og ny indsigt i hinanden.

Læs fortsættelsen i bogen

Citater fra Nils og Annelise Stahlschmidt:

»Når man arbejder for sig selv, er det vigtigt at have en struktur, så man får gjort det, man skal, og tiden ikke smuldrer.«

»Nils vil gerne arbejde hele døgnet rundt, mens jeg har mindre lyst til at arbejde. Jeg søger nok mere tid til fordybelse, for jeg synes, jeg har haft for travlt i mit hidtidige arbejde.«

»At jeg selv skal opkræve penge for mit arbejde, får mig ind imellem til at tænke: Gør jeg det nu også godt nok?«

»Jeg kan føle mig lidt alene, for jeg har ikke så mange jævnaldrende at spejle mig i, og som jeg bare kan gå til og tale med om det, jeg er optaget af.«

»Jeg vil ikke allerede nu forberede mig på den dag, hvor jeg måske ikke kan gå ned ad trappen til vores hus. Den tid, den sorg, hvis den dag overhovedet kommer. Vi må øve os på det, vi vil fortsætte med.«

Foto: ©Carsten Ingemann