LONE RYTSEL, 74 år, skoleleder og forlægger

Lone Rytsel Foto: Carsten Ingemann

Stiftede endnu en skole efter pensioneringen:
»Det er som at være ung igen.«

Fra gulv til loft er der bøger alle vegne i de omhyggeligt indbyggede reoler. De dækker stort set alle større vægge i det lille hus, som den tidligere skoleleder Lone Rytsel har indrettet som hovedkvarter for sin nye virksomhed. Overalt står kasser med endnu flere uudpakkede bøger, for det er kun kort tid siden, hun flyttede fra sin lejlighed i Vallensbæk. Her boede hun mandag til torsdag tæt på sit arbejde som leder af VVC Kursuscenter, Vestegnens Voksenundervisnings Center, der bestod af flere skoler og projekter samlet i en paraplyorganisation.

Nu er huset i Sandvig, en times kørsel derfra og kun få hundrede meter fra Østersøen, blevet hendes nye arbejdsplads – oprindeligt et sommerhus, der ligger lige op ad den helårsbolig, hvor hun og hendes mand nu bor permanent. I de få måneder, der er gået, siden hun forlod sit job i Vallensbæk, har hun nået at indrette det lille etplanshus til de hyggeligste kursusomgivelser, man kan tænke sig. Det er lidt forkert at sige, at Lone Rytsel er tidligere skoleleder, hun er nemlig i meget høj grad nuværende skoleleder. Hun har startet sin egen voksenskole under DOF, Dansk Oplysnings Forbund, som er en landsorganisation for frie og uafhængige medlemsskoler, der tilbyder folkeoplysende voksenundervisning på et ikke-partipolitisk grundlag.

Læs fortsættelsen i bogen

Citater fra Lone Rytsel:

»Jeg opdagede hurtigt, at jeg også havde behov for at skrive ned, hvad jeg så rent faktisk nåede på min liste, for det gik alt for langsomt.«

»Jeg ser hele tiden muligheder – nogle gange for mange, og det skal jeg tænke mere over nu.«

»Da jeg var på VVC, havde jeg en it-mand og en it-lærer, så der var altid kort til en hjælpende hånd, men her skal jeg klare det hele selv.«

»Jeg har erkendt, at det er nødvendigt at holde kontakten til storbyen, så man ikke bliver usynlig. I planerne for det næste år indgår nu at systematisere cafebesøg og vedligeholdelse af netværket i hovedstaden.«

Foto: Carsten Ingemann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.