Anmeldelser

Forlaget Frydenlund har et Læserbarometer, hvor læsere kan melde sig til at læse en bog før udgivelsen.
Der er kommet to anmeldelser af “Senior og selvstændig”, som gengives her:

»Senior og selvstændig er en spændende bog delt op i to dele. Første del er interviews med selvstændige seniorer. Anden del er en guide til at starte som selvstændig – en guide til mennesker, der gerne vil fortsætte arbejdslivet som selvstændige, selv om de er nået til den alder, hvor egen og andres forventning om pensionisttilværelse banker på døren.
I første dels mange interviews kan man finde mennesker at spejle sig i. Og der er mange gode pointer, blandt andet om at skulle genopfinde sig selv til et andet liv, end det forventede liv som pensionist. Om at skulle gøre sig tanker om, hvordan og hvorfor man gør noget andet, end hvad omgivelserne forventer – og man selv forventer. Og en advarsel, der bliver formuleret af mange forskellige mennesker: hvis man skal have egen virksomhed, så skal man mene og ville det! Det er vedholdende hårdt arbejde – spændende men hårdt.
Anden del af bogen er en guide til, hvad man skal være opmærksom på, når man vil starte som selvstændig og information om, hvor man kan finde yderligere informationer.
Bogen er anbefalelsesværdig, hvis du gerne vil starte som selvstændig – eller bare overvejer, om du skal gøre det. Og så er den måske værd at læse for alle os andre – det kunne være relevant for flere af os at genopfinde os selv og ikke bare fortsætte ud ad livets flade landevej på samme måde, som vi plejer at gøre.«
Elise Runge, psykomotorisk terapeut

»Denne bog rammer ikke mindre end mindst tre væsentlig problemfelter.
For det første har vi en situation med de ældre, der ”administrativt bliver pensioneret”, når disse personer når frem til sidst i 60´erne. Men mange, især med uddannelse og uden fysisk nedslidende arbejde, er stadig ressourcestærke. Hvilke valg træffer folk i denne aldersgruppe. Bogen præsenterer en række levende portrætter af ret forskellige mennesker, der har valgt at starte som selvstændige. Bogen viser altså nogle rollemodeller for ret forskellige firmaer med nogle fornuftige bullet-opsummeringer med gode råd. For det andet er der nogle filosofiske betragtninger om, hvad man egentlig skal bruge ens resterende år til. Det er jo de sidste år før det uafvendelige, livets afslutning. Og arbejde er jo ikke alt. Måske er der andet, man skal nå.
For det tredje er der et ganske omfattende katalog over konkrete praktiske råd samt vejledninger i alt fra skat, moms, anden lovgivning, budgetter, lån, efteruddannelse, hjemmeside, sociale medier m.m.
De tre temaer, valgsituationen for de ældre, de filosofiske overvejelser over den resterende del af livet samt de meget konkrete praktiske råd ved oprettelse af egen virksomhed er ganske fint flettet sammen. Står man i den situation, kender jeg ikke andre bøger, der rammer denne vifte af emner så fint som denne bog. Jeg er selv i bogens målgruppe. Sproget bærer præg af, at forfatterinden har journalistisk baggrund, det flyder let. Bogen har endvidere det omfang, der passer, ikke for meget ikke for lidt. Der er intet, der føles overflødigt.
Så bogen kan på det varmeste anbefales målgruppen, de ressourcestærke ældre, men andre grupper kan med fordel læse med. F.eks. yngre, der ønsker at starte ny virksomhed.«
Jens Jørgen Nielsen, forfatter/ konsulent