KIRSTEN SONNE, 72 år, smykkedesigner, grafiker

Kirsten Sonne fotograferet af Carsten Ingemann

Åbnede butik som 70-årig:
»Man skal være blæksprutte for at kunne nå det alt sammen.«

Den lange halskæde er ganske let, men fylder meget. De store selvlysende orange plasticstykker ligger som megahønseringe rundt om halsen og tiltrækker øjeblikkeligt opmærksomheden med deres markante farve. Smykkedesigneren og grafikeren Kirsten Sonne har netop lavet kæden færdig af stykker, der er skåret ud af en gammel vejafspærringscylinder. Ikke et smykke enhver kan gå med, men uden tvivl et dramatisk og sjovt smykke, som passer præcis ind i den efterhånden store kollektion, som Kirsten gennem de seneste mange år har fremstillet af genbrugsmaterialer. Det er ikke genbrugssmykker, hun sælger, men smykker, hvori der indgår genanvendte materialer.

Kirsten er uddannet grafisk designer og gik selvstændig i 1990 efter mange år som fastansat grafiker blandt andet i Dansk Sygeplejeråd. Siden 1993 har hun drevet en tegnestue under samme tag som sin mand, der også er grafisk designer med fælles faciliteter, men med hver deres firma. Den anden fase af hendes liv som selvstændig begyndte et par måneder, før hun fyldte 70. Da lejede hun sig ind i en butik i den hotte gade Jægersborggade på Nørrebro i København og åbnede en smykkeforretning med recyclede smykker.

I begyndelsen lavede Kirsten sine humoristiske og overraskende smykker af messing, tin kobber, aluminium, bronze og stål. Men efterhånden er hun ’altædende’, bruger akryl, træ, horn og ben. Og perler! Glas- og plasticperler i stor stil, nye såvel som gamle, men mestendels nogle, som kommer fra perlekæder, der er i stykker og købt på loppetorv. Smykkerne suppleres med løsdele fra Barbiedukker, indmaden af ure, legetøjsfigurer, stofrester, bånd, gummi, pensler, børster osv., osv.

»Jeg præsenterer mig forskelligt, alt efter hvilken sammenhæng jeg står i, men jeg siger næsten aldrig ’smykkedesigner’ uden at tilføje, at jeg har en uddannelse som grafisk designer. For smykkedesign er ikke en beskyttet titel, og enhver, som har klappet to stykker metal sammen, kan kalde sig dette. Jeg vil gerne understrege, at jeg har en kunstnerisk uddannelse at bygge på.«

Læs fortsættelsen i bogen

Citater fra Kirsten:
»Hvis du gør en seriøs indsats på de digitale platforme og giver dig til kende de steder, hvor dit segment er, er der noget, der kører af sig selv, ikke hurtigt, men det arbejder stille og roligt for dig.«

»Jeg er meget disciplineret, så strukturen kan jeg fint finde ud af, men klokkestrengshalløjet er træls.«

»Havde jeg ikke et arbejde, der gav indkomst, ville jeg begynde at male, snitte i pinde, tegne croquis eller noget helt fjerde.«

»Det popper mere og mere op, at jeg har lov til at holde op med at arbejde […]. Det, jeg har, er skabt via mine evner, det er dem, der har gjort drømmen mulig. Det er jeg ikke mæt af endnu, men jeg kan mærke, det kommer.«

»Den spørgen ind til mit liv er af og til voldsom, fordi det er, som om der ikke rigtig sker noget i deres eget liv. Jeg føler mig sommetider lidt zoologisk have-agtig i de situationer; det er, som om det skinner lidt på dem, når jeg fortæller, hvad jeg laver.«

Foto: ©Carsten Ingemann

Her tænker du på “KIRSTEN SONNE, 72 år, smykkedesigner, grafiker”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.